Cum am putea defini perfecțiunea ființei umane?

oct. 12, 2022

Există un stadiu ultim de maturizare a unui adult? Cum am putea defini perfecțiunea ființei umane? Care ar fi criteriile… și cine le decide? Cum am putea să evaluăm la ce nivel de evoluție al conștienței umane se află o persoană și cât de reală este această evaluare? Există vreo legătură între nivelurile de valori și coeficientul de inteligență? Poți să sari peste unul dintre niveluri? Este evoluția garantată tuturor ființelor umane? Care sunt factorii care o declanșează, în ce condiții se întâmplă și dacă e permanentă sau există și regresii, sunt o parte din întrebările la care cartea VALORILE și evoluția conștiinței răspunde.

Eu personal nu mă pot gândi la cineva mai potrivit decât la Adriana James să scrie o carte despre Valori. Experiența ei de viață, numeroasele tranziții pe care ea însăși le-a făcut de-a lungul timpului, interesul pentru legăturile dintre diferitele domenii care se intersectează în înțelegerea psihicului uman, precum și expertiza în NLP, sunt doar câteva dintre ingredientele care contribuie la distilareaunei informații complexedintr-un domeniu atât de controversat și fără de sfârșit, cum este evoluția conștienței umane.

Pe Adriana James întâlnit-o prima dată la cursul de Trainer NLP, alături de Tad James. Sunt onorată că am avut privilegiul să învăț de la amândoi. În cei șapte ani cât m-am aflat în prezența lor, am descoperit subtilitatea cu care Adriana James reușește sa te îndrume, precum și înțelepciunea și discreția cu care îți observă evoluția și rezultatele.

Povestea vieții ei este uimitoare și mulți dintre cei pentru care a fost tradusă aceasta carte se pot regăsi în exemplele pe care le oferă. Adriana James s-a născut în Romania, într-o familie pătrunsă de tradițiile și valorile clasice ale individualismului și muncii asidue. Și-a început educația la vârsta de trei ani când a învățat să citească și să scrie, iar la vârsta de șapte ani câștigase deja un concurs național ca violonistă, care a fost doar începutul unor progrese uimitoare și rapide în muzică.

La 22 de ani a terminat Conservatorul de Muzică din București, a obținut masteratul în muzică clasică și părea că succesul ei era asigurat. Cu toate acestea, în 1989, când a apărut oportunitatea de a părăsi țara, a plecat în Germania cu câteva sute de mărci germane și a cerut azil politic. După cum spune ea, „la început am dormit o vreme pe podea și am curățat băi pentru a ne descurca”.

După mai multe concerte,devenise destul de cunoscută și viața ei părea confortabilă. Cu toate acestea, când guvernul german i-a respins cererea de azil, a fost forțată să plece în Australia. A plecat de la nimic pentru a deveni concertmaistru al Companiei de Operă și Balet din Sydney. Pentru realizările sale, în 1994 Institutul American de Biografie i-a decernat titlul de„Femeia Anului” .

În Australia, Adriana a conștientizat un anumit fenomen care i-a stârnit curiozitatea față de potențialul uman și performanța care a dus-o dincolo de lumea muzicii clasice în studiul NLP. Ea a observat că diferența dintre interpreții care ating apogeul succesului și cei care nu reușesc să obțină succesul, se află în cele mai profunde niveluri de conștiință.

„Întotdeauna mi-am dorit să devin un profesionist de vârf, în orice domeniu aș alege. Aceasta este una dintre regulile mele în viață”, a spus Adriana James.

Adriana l-a căutat pe dr. Tad James pentru a o instrui în știința potențialului uman, a performanței și în NLP, deoarece este considerat unul dintre pionierii în domeniu. În 1998, a devenit Trainer de NLP certificat, obținând punctajul maxim la Examenul de Certificare.

Adriana a părăsit lumea muzicii clasice pentru a-și deschide propria companie de NLP în Sydney, Australia și și-a continuat studiile despre moduri alternative de conștiință pentru care și-a luat doctoratul. Astăzi, Adriana este Master Trainer în NLP și Time Line Therapy®, câștigând recunoașterea internațională ca una dintre puținele femei Master Trainer de succes în NLP.

Ani mai târziu, Tad și Adriana s-au reîntâlnit și s-au căsătorit în 2001 în Hawaii. Parteneriatul a dovedit că unu plus unu este mult mai mult decât doi singuri, iar sinergia acestei echipe carismatice de soț-soție a atras mulțimi la trainingurile lor din întreaga lume.

Adriana a construit pe baza muncii lui Tad James și a adăugat noi procese și paradigme în domeniul evolutiv al NLP și Time Line Therapy™, cu aplicații în sănătate, relații și conexiunea între corp și minte.

Adriana James este un model pentru femeile din întreaga lume. Căldura și inteligența ei autentică, combinate cu dorința ei de a împuternici atât bărbații, cât și femeile, sunt încântătoare și irezistibile.

Viața ei este în sine un exemplu de cum dorința de a crește, munca și determinarea pot depăși întotdeauna mari obstacole.⁠ Este unul dintre modelele mele.

Conceptul despre valori l-am descoperit cu mult înainte de apariția cărții, în cadrul programului de pregătire, la primul meu curs de Master Practician în 2008.

Domeniul atât de vast al Programării neuro-lingvistice m-a atras, fascinat, inspirat în așa măsură, încât am decis să mă reorientez și să-mi construiesc o carieră în coaching.

Devenind conștientă de valorile umane individuale, de faptul că nevoia de autoîmplinire este diferită de la individ la individ, am utilizat sistemul de valori și instrumentele de coaching oferite în cursuri, în ședințele individuale.

Acest lucru a facilitat înțelegerea comportamentului, a factorilor care îl influențează, importanța mediului în care se dezvoltă, a neurologiei care permite sau nu permite pătrunderea informațiilor venite din exteriorul acesteia.

Modul în care Adriana James creează legături și conectează informațiile te face să ai revelații la fiecare pas.

Îmi amintesc de o experiență de la unul dintre cursurile avansate pe care le susține. Absolvisem deja toate nivelurile de dezvoltare în NLP și am ajuns în punctul în care era deschis un nou nivel de gândire, însă mai exista mult bagaj nerezolvat în celelalte niveluri. Ne aflam în Sydney în a doua zi de curs. După două ore de predare, Adriana ne-a dat tema de lucru și ne-a trimis la treabă. Următoarea zi, reîntâlnindu-ne în sala de curs, am împărtășit cu colegii mei modul în care a decurs procesul. Am rămas surprinși că informația fusese atât de profundă încât cu toții am simțit nevoia să dormim câteva ore înainte să ne facem tema.

Informația despre nivelurile de valori are un efect similar. Oferă o imagine de ansamblu asupra armoniei și conflictului dintre oameni și societăți, în afaceri, în relații de familie, de muncă sau dintre generații.

Interacționăm în fiecare zi cu oameni cu o gândire aflată la diferite niveluri de valori. Oare, dacă nu ajungem la aceeași concluzie în urma unei conversații, gândesc ei greșit sau noi gândim greșit? Răspunsul este că niciunii. Suntem diferiți și, ca atare, de multe ori nu ne putem înțelege unii pe alții chiar dacă avem impresia că o facem.

Abordarea valorilor, a ierarhiei valorilor, precum și a nivelurilor de evoluție a conștienței umane oferă o imagine de ansamblu care răspunde la întrebarea „De ce fac oamenii ceea ce fac?” Ce preocupări guvernează viața oamenilor? Ce stă cu adevărat în spatele comportamentelor, uneori complet de neînțeles sau de neacceptat pentru noi?

Valorile sunt filtre extrem de inconștiente și de abstracte care determină ce este important pentru noi, ce ne motivează. Acele preocupări, interese, lucruri spre care ne îndreptăm sau pe care vrem să le evităm. Determină cum suntem dispuși să ne investim timpul, energia, resursele, banii. Filtrează experiența și comportamentele pe care le generăm ca răspuns la stimulii din mediul înconjurător. Valorile nu au legătură cu ceea ce gândește cineva, ci de cele mai multe ori, determină cum gândește cineva.

Înțelegerea nivelurilor de valori, motivații și comportamente diferite prezentate în carte, vor permite cititorului să dezvolte modalitățile necesare pentru a duce o viață inspirată, împlinită și satisfăcătoare. Cartea oferă o vedere de ansamblu asupra celor opt niveluri de valori studiate și analizate în context social, politic și economic.

Vom vedea că trecerea de la un nivel la următorul, pornind de la simplitate la complexitate, va alterna între nivelurile individuale, expresive, și cele de grup, de sacrificiu. Toate nivelurile impare de valori aparțin categoriei expresive și toate nivelurile pare celei de sacrificiu, astfelnumerele pare furnizând energia necesară pentru ca numerele impare să creeze noi progrese.

Pornind de la primul nivel care reprezintă conștiința de supraviețuire pură și satisfacere elementară a nevoilor fiziologice de bază, al doilea nivel are de-a face cu gruparea în familii extinse, triburi, clanuri, în vederea amplificării șanselor de supraviețuire.

Nivelul trei are de-a face cu satisfacerea nevoilor proprii aici și acum, indiferent de consecințe. Este unul expresiv,are la bază mentalitatea „fiecare pentru el”,„eu”, „al meu”, „mie”,fiind și primul nivel la care individul devine conștient de sine.

Cel de-al patrulea nivel este din nou de sacrificiu, iar sursa aparatului decizional se află la o autoritate exterioară individului, de obicei de natură divină, dar nu neapărat, întrucât nivelul 4 se poate exprima printr-un tip de structură seculară. Punctul de turnură este reprezentat de faptul că toate regulile și legile sunt conținute într-o carte, fie aceea religioasă sau un manual de regulament intern.

Al cincilea nivel este preocupat de autonomie, independență și progres, sursa controlului aflându-se în interiorul individului. Puternic conștient de sine și, astfel, perceptiv față de sine, prin abordări competitive și progresiste, al cincilea nivel este orientat către știință, dezvoltare tehnologică prin exercitarea capacităților mentale, și în final, o viață prosperă.

Al șaselea nivel este axat pe relațiile semnificative stabilite cu cei din jur, astfel că reflectă un stil de viață în care este prezent sacrificiul. Ființa interioară, atât a noastră, cât și a altora, are întâietate față de abordarea materială a nivelului 5, de vreme ce sursa controlului se mută în exterior. Diferența față de nivelul 4 o face orientarea către viața spirituală, către conștiință și metafizică mai degrabă decât spre un sistem, iar de data aceasta se face printr-o abordare științifică, nu prin cea mistică și superstițioasă, caracteristică nivelului 2.

Al șaptelea nivel ține de funcționalitate, competențe și armonizarea paradoxurilor. Astfel, nivelul 7 nu este nici dogmatic și nici critic. Sursa mecanismului decizional este orientat către interior și face loc valorilor legate de funcționalitate, gândire inovatoare, găsire de soluții pentru problemele cu care se confruntă lumea, create de nivelul anterior de valori, activități ancorate în realitatea care generează cunoaștere. Acest mod de gândire reprezintă un adevărat salt pentru marea parte a omenirii aflate în viață la momentul actual.

Al optulea nivel are de-a face cu unificarea tuturor indivizilor de pe pământ într-un colectiv coerent și armonios, numit umanitate, preocupat de binele individual și colectiv. Este un nivel la care există putere de sacrificiu, sursa mecanismului decizional aflându-se în lumea înconjurătoare, autoritatea exterioară fiind de data aceasta întreaga planetă. De asemenea, are de-a face cu integrarea Sinelui în Întreg, într-o manieră diferită prin comparație cu nivelul 6. Există un mare interes pentru conștiență, dar de această dată printr-o abordare mai științifică.

Așa cum orice are în viață un început, un mijloc și un sfârșit, și fiecare nivel de valori are un punct de intrare, o manifestare totală și o ieșire. Punctul de intrare reține unele dintre motivațiile, gândirea și comportamentele nivelului precedent și un fenomen similar este valabil și la momentul ieșirii, acolo unde se observă adoptarea a noi valori concomitent cu reținerea unora dintre cele vechi.

Ce determină tranzițiile de la un nivel la altul? Continuăm să progresăm prin nivelurile de valori, ne oprim la unul sau o combinație a mai multor niveluri? Putem regresa? Daca da, în ce condiții și cum putem preveni asta? Există unul sau mai multe niveluri de valori la care să aspirăm să operăm?

Ne naștem oare cu anumite valori? Sunt unii oameni mai „avansați” decât alții? Cât de dificil este să progresezi? Este conștiința noastră o combinație de impulsuri chimice și electrice în creier? Suntem sortiți să urmăm un anumit mod de gândire și dacă da, de ce? Repetăm aceleași tipare într-un ciclu fără sfârșit? Cum rămâne cu „prăpastia” dintre generații? Se poate clădi vreo punte între ele sau pur și simplu oamenii în vârstă trebuie să facă loc pe planetă celor tineri? Vom rămâne blocați la un nivel de subdezvoltare sau vom porni spre un viitor în care ignoranța și întunericul vor dispărea?

Sunt întrebări profunde la a căror contemplare invită această carte. Înțelegerea, însoțită de gândirea critică, duce la libertate, care la rândul ei duce la înțelepciune, iar înțelepciunea permite o gândire creativă și complexă.

Mai mult, într-o Românie care trece printr-o criza mare de valori, cartea Adrianei James aduce claritate și înțelegere în interpretarea diferitelor comportamente precum și a cauzei care le declanșează.

De asemenea, într-o perioadă în care schimbările din mediul extern, pandemia, războiul din Ucraina, dificultățile economice și sociale, provoacă schimbări în nivelurile individuale de valori, atât salturi cât și regresii, vom găsi în această carte o resursă pentru a ne susține să nu devenim copleșiți, să ne creștem reziliența și să ne dezvoltăm noi abilități cu care să gestionăm cu succes circumstanțele în permanentă schimbare.

Nu există stadiu ultim al maturității umane, însă există sisteme de gândire și comportament, bine adaptate, sau nu, la condițiile mediului.

Îmi doresc ca această lucrare să fie măcar atât de revelatoare pentru cititori, cum a fost pentru mine și pentru toți studenții care și-au asumat procesul de a o înțelege și de a o pune în practică. Nu putem deschide orizonturi noi cu modele de gândire vechi. Viitorul nefiind încă trasat, nu avem hărți cu care să ne orientăm. E momentul să le construim noi înșine, prin deschidere, curiozitate, disponibilitatea de a ne deprograma și de a ne reinventa ca oameni, grupuri, societăți. Iar orice drum începe cu un gând, cu o decizie, cu un om.

Scris de:

Gina Veverita

Master Trainer NLP